Руските банки започнаха да обявяват, че пускат карти от китайската платежна

...
Руските банки започнаха да обявяват, че пускат карти от китайската платежна
Коментари Харесай

Руски банки превключват на китайската UnionPay

Руските банки започнаха да афишират, че пускат карти от китайската платежна система UnionPay. Това става откакто платежните системи Visa и Mastercard оповестиха, че стопират активността си в Русия.

Alfa Bank заявява, че работи по стартирането на карти в UnionPay, които могат да се употребяват за заплащане в 180 страни по света. На уеб страницата на Tinkoff Bank също беше обявено, че банката възнамерява да позволи казуса с картите Mir-UnionPay в къси периоди. Също по този начин се споделя, че картите Visa и Mastercard, издадени в Русия, ще спрат да работят в чужбина на 10 март.

Visa и MasterCard оповестиха, че се отдръпват от Русия, като дават на клиентите си период от няколко дни. След това картите, издадени в Русия, ще спрат да работят в чужбина, а картите, издадени в чужбина, ще спрат да работят в Русия. В допълнение към това, че руснаците към този момент няма да могат да се разплащат с Visa и MasterCard, те ще са блокирани и за задграничните онлайн магазини AppStore и GooglePlay, както и в ApplePay и GooglePay. На процедура по този метод съветската финансова система ще бъде откъсната от външния свят.

В събота вечерта Централната банка на Русия обясни, че средствата по сметките, свързани с картите, ще бъдат непокътнати. Руснаците очевидно имат цял набор авансово създадени протоколи за компенсиране на отрицателните резултати от налагането на наказания поради събитията в Украйна. Това си проличава от дейностите и решенията на централната банка на Русия още в първите два дни след началото на военната рецесия.

В Русия обаче заплащанията ще се поемат от Националната система за платежни карти (НСПК), издател на картата Mir, разработена от Централната банка. Националната система за платежни карти бе основана незабавно след анексията на Крим през 2014 г. Благодарение на тази система платежната система в анексирания от Русия Крим функционираше в продължение на доста години: с карти, издадени от локални банки, можеше да се заплаща в Русия, само че жителите на полуострова не можеха да поръчват нищо от задгранични онлайн магазини или да заплащат с тези карти в чужбина. При пътешестване в чужбина НСПК предлага да се употребяват пари в брой.

BBC дава и лист на страните, където действат картите Mir:
Турция Виетнам Армения Беларус Узбекистан Киргизстан Таджикистан Казахстан Южна Осетия Абхазия Кипър ОАЕ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР